Anunturi

Anunturi, comunicate, oferte de ultima ora.

anunturi

Arhiva Athos

Arhiva pelerinajelor efectuate în Sf. Munte Athos.

arhiva athos

Arhiva Grecia

Arhiva pelerinajelor efectuate în Grecia 

arhiva grecia

Procesiuni

Arhiva Pelerinajul Procesiunilor.

procesiuni

Vreau să merg în Athos

Ce trebuie să fac?

O variantă ar fi să vă adresați Asociației noastre pentru a face un pelerinaj organizat, cu ghid bun cunoscător al locurilor și al limbii grecești, folosind datele de pe acest site - secțiunea Contact, sau puteți încerca să mergeți de unul singur. 

Mai jos vă oferim un minim de informații necesare. 

Athos, Sfântul Munte sau, în greacă, Aghion Oros, loc de viețuire duhovnicească:

Din anii 676-680 se consemnează așezarea pustnicilor, monahilor și a mirenilor care părăsesc viețuirea lumească. În anii 830-869 urmează pustiirea Athosului din cauza luptelor. În timpul Împaratului Leon al 6-lea Înțeleptul, anii 890, se pune hotarul de nord al peninsulei. În anii 960-980 se incepe reconstruirea mănăstirilor distruse și se construiesc noi mănăstiri, iar viețuirea monahală continuă neîntrerupt pâna în zilele noastre.*

* din scrierile P. Irinarh Șișman

În prezent, este o zonă autonomă a Greciei, aparținând teritorial de Grecia și UE, având un regim special de acces, administrație separată și reguli stricte de viețuire. Accesul este permis numai bărbaților. 

Din punct de vedere religios se află sub jurisdicția Patriarhiei Constantinopolului. Membrii clerului și monahii au nevoie de aprobare prealabilă din partea Patriarhiei Constantinopolului.

Pentru intrare este nevoie de un permis special, numit Diamonitirion, emis de Administrația (Iera Epistasia) Sfântului Munte cu sediul la Careia/Karyes și eliberat pelerinului de la unul dintre Birourile pentru pelerini aflate pe teritoriul Greciei ale căror date de contact le găsiți mai jos. 

Intrarea, în general,  se face cu vaporul, șalupa, sau feribotul. La urcare trebuie prezentat un document de identitate valabil în Grecia (pentru cetățenii români este suficientă Cartea de Identitate, ca pe tot teritoriul U.E.) și Diamonitirion-ul. Acostarea liberă nu este permisă, așa că nu se poate intra direct de pe mare.

Controlul este asigurat de către Poliție și Autoritățile Vamale.

Odată ajunși. trebuie să țineți cont de faptul că așezămintele, fie ele mănăstiri, schituri, chilii sau colibe, reprezintă casa gazdelor dumneavoastră, monahii Sfântului Munte, casă în care vă oferă un loc de găzduire pentru a putea lua parte la slujbele și viața lor, iar nu niște spații cu regim hotelier.  Din acest motiv este de preferat să vă anunțați din timp intenția de a vizita și a fi cazat. Campingul este interzis, este obligatoriu să fiți găzduit undeva.

Regulile sunt destul de stricte, fiecare așezământ stabilind independent programul său. Unele mănăstiri nu permit cazarea nici prin programare prealabilă.

De preferat ar fi să obțineți și permisul de intrare printr-unul dintre așezămintele românești.

Puteti gasi aici un regulament pentru pelerini  fotografiat în Sf. Munte, la o calitate slabă dar de ajutor pentru a întelege locul.

Călătoria spre Athos

Până la Salonic/Thessaloniki se poate ajunge cu trenul sau cu avionul sau cu mașina. De aici există câteva mijloace de transport rutier până la Ouranoupolis unde se află unul dintre Birourile pentru pelerini/închinători care eliberează permisele de intrare.

Autogara KTEL Halkidiki din Thessaloniki oferă accesul la linia Salonic/Thessaloniki - Ouranoupolis:

https://ktel-chalkidikis.gr/en/index.html

De la Ouranoupolis pana la Dafni (portul principal al Sfântului Munte) se merge cu vaporul, feribotul sau șalupa:

https://www.agioreitikes-grammes.com/

http://www.microathos.gr/comewus_e.html

Chilia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” de la Schitul Lacu vă oferă atât un orar al vapoarelor, simplificat, în limba Română, cât și o serie de detalii care vă vor fi de mare folos la adresa: 

https://www.chilieathonita.ro/acces-in-sfantul-munte/

Link-uri și date de contact utile:

Biroul pentru pelerini din Salonic: 

Telefon: +30 2310 252578 cu orarul: Luni-Vineri 9-16, Sâmbătă 10-12.

E-mail: athosreservation@gmail.com

Patriarhia Ecumenică de Constantinopol 

Telefon: 00 90 212 525 5416

E-mail: patriarchate@ec-patr.org

Numere de telefon ale mănăstirilor și schiturilor:

https://www.ouranoupoli.com/athos/mount-athos-information.html

https://marturieathonita.ro/instructiuni-pelerini/